Tulevaisuudessa tulen järjestämään erilaisia kursseja luontoon, yrtteihin, terveyteen ja omavaraisuuteen liittyen. Voit ehdottaa aihetta kursseille tai kysyä tarjousta yksityiskursseista esimerkiksi omalle ystävä- tai harrastusporukallesi.

Vuosi 2022 opetti minulle paljon, ennen kaikkea itsestäni.

 

Jouduin alkuvuodesta yllättäen työttömäksi. Tunsin tulleeni pahasti selkäänpuukotetuksi, minusta kerrottiin valheita enkä koskaan saanut selville mitä tapahtui - ja luottamukseni ihmisiin romahti täysin. En ole koskaan ollut luovuttajatyyppiä, mutta yhtäkkiä en päässytkään ylös siitä syvästä kuopasta mihin olin naama edellä tipahtanut. Reippaan sosiaalisen introvertin tilalle tuli ihmisiä pelkäävä, lähes kaikkea sosiaalista kanssakäymistä välttelevä pieni, maahan tallottu tyttö. Kyllä, olen introvertti, vaikkei sitä piirrettä yleensä ole minussa nähtävillä. Olinhan rakentanut itselleni tietynlaisen työminän, ulospäin suuntautuneen ulkokuoren, sisäänpäin käpertyvästä minuudestani huolimatta.

 

Tiesin, että tuosta kuopasta en pääse ylös ilman apua.

 

Suoriuduin täpärästi työpaikan menettämisen jälkeen kahdesta järjestämästäni pienkarjanhoitokurssista ja sain töitä vanhalta työnantajaltani sairaalasiivouksen parissa - tätä työtä saan tehdä ilman suurempia ihmiskontakteja ja minuun luotetaan työssäni täysin. Kesään mahtui myös ihania asiakaskohtaamisia ja uusia ihmisiä vanhojen yhteyksien lisäksi. Hakeuduin jo keväällä mielenterveyspalveluiden piiriin pelkotilojeni ja totaalisen loppuunpalamiseni takia ja sainkin kaupungin tarjoamia keskusteluaikoja psykiatrisen hoitajan kanssa, sekä myöhemmin mahdollisuuden terapiaan. Keskusteluiden aikana olen oppinut ymmärtämään, että eräät tapahtumat lapsuudessani saivat minut jo pelkäämään ihmisiä.

 

Päälle 20-vuotiaaksi saakka olin hiljainen ja vetäytyvä, kunnes kaupan alalle vahingossa jouduttuani minussa aukesi jokin hana ja päästin ulos kaiken sen, mitä olin vuosikausia pidätellyt. Muutuin täysin. Viimeiset kymmenen vuotta elämästäni ovat kuitenkin kohdelleet minua todella rajulla kädellä. Erosin lapseni isästä, sain syöpädiagnoosin, tyttäreni sairastui loppuelämäkseen, uuvuin, erosin uudesta pitkästä suhteestani, jouduin rajun ja aiheettoman syytevyöryn kohteeksi, erosin lyhyen suhteen jälkeen, uuden uupumuksen ja kipujen takia vaihdoin pois unelmieni alalta, kunnes uusi työ uuvutti minut jälleen ennen kuin löysin aivan ihanan työpaikan, minkä vuosi sitten menetin. Olen vuosikausia nostanut itseni yksin suosta ylös ja taistellut elämässä eteenpäin. Kuulin psykiatriselta hoitajaltani jatkuvasti, kuinka olen ollut vahva. Vaatii järjettömän määrän voimaa, taistelutahtoa ja luottamusta puskea eteenpäin, vaikka vastatuuli ulvoo 30 metriä sekunnissa. Mutta joskus sekin voima, taistelutahto ja luottamus ehtyy. Minun kohdallani tilalle tuli sosiaalisten tilanteiden pelko, mikä kohdistuu erityisesti työyhteisöihin ja suuriin kokoontumisiin läheisteni kanssa. En kestä enää tilanteita, joissa tunnen itseni tai hyvinvointini uhatuksi.

 

Olen siis koko viime vuoden rakentanut palapeliäni uudelleen, pienistä, hieman nakerretuista palasista. Suurin haaste minulle on ollut se, etten enää tiedä kuka pohjimmiltani olen. Tilannetta ei helpota se, että syksyllä minulla todettiin käsissä ja polvessa alkavia ja lieviä nivelrikkoja. Siispä joudun romuttamaan unelmani yrttihoitolasta, enkä pysty pelkotilojeni, uupumukseni ja kipujeni takia ottaa myöskään yhtään lisätöitä vastaan sairaalasiivouksen parissa, saati uutta työpaikkaa. Tämänhetkisessä taloudellisessa tilanteessa tilanteeni on pahin mahdollinen. Päätin kuitenkin, että yritän aloittaa vuoden 2023 puhtaalta pöydältä; luentojen, konsultointien, valmennusten, suunnitelmien ja koulutusten parissa. Ja ylläpitää tätä blogia inspiroidakseni muitakin löytämään oman kipinänsä.

 

Koska olen hyvinvointialan ammattilainen, päätin joulun jälkeen ottaa käyttöön kaikki mahdolliset tuntemani työkalut työstääkseni itseäni terapian ohella. Omaa matkaani pohjalta pinnalle voitte seurata uusilla Facebook-sivuillani MySpark Finland - kipinää elämään. Tulen myös tarjoamaan jatkossa yksilöllisiä kipinäsuunnitelmia haastaviin elämäntilanteisiin. Suunnitelmien pohjana toimii yksilöidyt yrttikuurit ja luonnon parantava voima, mutta myös oman ympäristön rakentaminen yksilöllistä hyvinvointia tukevaksi muun muassa puutarhasuunnitelmien avulla.

 

Kurssit